Hej alla!
Något försenat kommer här referatet från mötet med föredragshållaren Magdalena Hedman, landskapsarkitekt och marknadschef med inriktning
stadsutveckling - landskap, från FOJAB arkitektkontor i Malmö.
Ämne: Hur arbetar man med hållbar stadsutveckling? Vilka strategier används för att skapa en hållbar stadsplanering? Exempel Keldur-Rejkavik/Island.
Magdalena tillsammans med tre kvinnliga kollegor på FOJAB har vunnit första pris i en öppen internationell arkitekttävling om den nya stadsdelen Keldur.
Tävlingsuppgiften var att ta fram en utvecklingsstrategi för distriktet i östra delen av Reykjavik på kuperad landsbygd, 8 km från centrum,
i en dalsänka längs vatten och med berg (Korpa River och Mount Escha) = betagande natur. 12.000 nya invånare förväntas bo här.
I staden bor 270.000 (totalt på Island närmre 400.000 jämte många turister, studenter och arbetare som kommer hit).
Det är stor bostadsbrist i staden och borgmästaren har lovat många bostäder snart). Av de nordiska länderna har Island de högst ställda klimatmålen med inriktning att vara neutralt år 2040.
Tävlingen bestod av tre steg med 36 sökande lag. Fem lag togs ut för en andra omgång och fick 50.000 EUR var. Som vinnande lag fick man 50.000 EUR.
Någon kollektivtrafik existerar inte på Island och alla familjer har 2-4 bilar, även stora terränggående fordon.
Strategi för hur använda marken och en Borgarlina=buss/spårvagnsgata, hållbar mobilitet, säker på grunden för denna vulkaniska ö,
mycket sprängarbete och tuffa förhållande fanns med i konceptet: Crafting Keldur - Where Art, Science & Recreation Unite.
Området ska bli en integrerad del av staden med bevarande och utveckla det gröna, utnyttja snabbussystemet(buss var 7:e minut) och möjliggöra att leva så gott som möjligt utan klimatavtryck.
I projektet ingår bl a utveckling av lokalt bryggeri, ett skyrhus = youghurt, biodiversitet, tidig trädplantering, nära till bussen, cykel- och promenadvägar,
skolor, förskolor, politiska och kommersiella byggnader samt pubar. Mobility Hub = Skov med affärer mm, bilpooler, laddningsstolpar och bygga runt dem.
Träbyggnation framför allt men även annan. Allt material får importeras. (Endast aluminium tillverkas på ön och det exporteras till USA).
Detta ska byggas under 30 år med första byggnaden 2028. FOJAB har avtal i 10 år. Området kommer att likna stadsdelen Brunnshög i Lund, där FOJAB också varit delaktig i utvecklingen,
med social integration, enkelt vardagsliv, tilltalande struktur, samlade mötesplatser, omhändertagande av dagvatten och birdnest. Även företaget Ramböll är delaktigt i Keldurland.
Hälsningar
Christina
President
Lund S:t Knut RK